De Verbroedering van Vaderlandslievende Groeperingen (VVG) zoekt getuigenissen, informatie en foto’s over: militaire bunkers, schuilkelders en abri, dienst luchtbescherming en de meidagen van 1940 in Mol. Bedoeling is een brochure samen te stellen die deze verhalen tot bij de mensen brengt. Heb jij iets bruikbaars? Contacteer Dries Majewski, 0495 44 52 62, mol1940@hotmail.com.

VVG is een vereniging die zich inzet om de slachtoffers van WOI en WOII in ere te houden. Voor hun nieuwe brochure zoeken zij informatie over volgende onderwerpen:

 

  • Militaire bunkers: In het bijzonder over de bunkers aan De Maat in Postel en de Blauwe Kei.
  • Schuilkelders en abri: Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden mensen schuilkelders in hun tuin of pasten ze de kelder thuis aan.
  • De meidagen van 1940 in Mol: De Duitse troepen arriveerden vrij snel in Mol en maakten een diepe indruk op onze inwoners.
  • Dienst luchtbescherming: Elke gemeente in Vlaanderen richtte verplicht een team van vrijwilligers op die bij luchtbombardementen de veiligheid van de inwoners moest garanderen. De vrijwilligers zaten in commandoposten verspreid over de verschillende gehuchten in Mol. Hierover is in onze gemeente weinig geweten.

Brochure

De vergaarde informatie, verhalen, foto’s, getuigenissen, … worden, mits toestemming, gebruikt in een volgende brochure van VVG. Deze brochure wordt later verdeeld en te koop aangeboden in onze gemeente.